Category Muraturi

Salata de ardei grasi rosii

20 octombrie 2012 Muraturi  No comments

Salata de ardei grasi rosii

Salata de ardei grasi rosiiApa (1l), ardei gras, dafin, otet, sare, tarhon, zahar.

Aceasta salata este foarte bogata in vitamina C. Ea se face din ardei grasi rosii, folositi si pentru bulion. La 100 de ardei se intrebuinteaza 1 l otet de 6 , 1 l apa, sare, foi de dafin sau tarhon si putin zahar. Se pune totul pe foc, in afara de ardei. Cand otetul a inceput sa fiarba, se introduc si ardeii, care se lasa sa dea in clocot, apoi se scot si se pune la fiert un alt rand de ardei. Dupa ce s-au racorit, ardeii se toaca marunt si se trec prin masina de tocat si se introduc in sticle. Otetul se lasa sa dea un clocot-doua si se toarna apoi caldut peste ardeii tocati,pusi in sticle. Sticlele se leaga stans cu intestine de vita si se aseaza in baie de apa, pentru sterilizare...

Read More

Rosii murate in sare

29 septembrie 2012 Muraturi  No comments

Rosii murate in sare

Rosii murate in sare


2 kg.rosii,o radacina de telina,2 ardei iuti(nu prea mari), 4-5 dinti de 
usturoi, o legatura de marar verde, 2-3 frunze de dafin, sare(o lingura la

 un litru de apa).

Se aleg rosiile mai mici si mai tari, se spala si se introduc intr-un borcan adecvat, intercalate cu dintii de usturoi in coaja taiati in doua,cu ardeii iuti, cu radacina de telina taiata bucati si frunzele de dafin. Peste toate se aseaza mararul. Separat se fierbe intr-un vas 3-4 litri de apa. Se lasa apa sa raceasca pana la 30 de grade, se dizolva sarea in apa prin amestec usor si se umple vasul cu rosii pana la inchiderea capacului. Se inchide bine capacul. Vara, muratura va fi gata in 10-12 zile. In zilele reci, cam o luna.

Read More

Muraturi asortate

28 septembrie 2012 Muraturi  No comments

Muraturi asortate

Muraturi asortateDiverse legume,castraveti, patlagele necoapte, ardei grasi lungi ,pepeni mici verzi,pastai de fasole,morcovi,frunze de visin,frunze de stejar,frunze de coacaze

Amestecul de legume se poate alcatui dupa plac; de obicei se face din castraveti, patlagele necoapte, ardei grasi lungi si pepeni mici verzi.Daca se adauga pastai de fasole, acestea trebuie fierte. Morcovii trebuie taiati in felii subtiri. Legumele care se pun la murat trebuie sa fie sanatoase, nepatate si nelovite, neatinse de bruma si proaspat culese.Dupa sortare si spalare, legumele se aseaza la murat, ca si castravetii in butoaie. Pentru a da un gust mai placut muraturilor si pentru a ajuta la conservarea lor, se adauga frunze de visin, de stejar sau de coacaze.Multe din acestea sunt bogate in vitamina C...

Read More

Gogosari umpluti

27 septembrie 2012 Muraturi  No comments

Gogosari umpluti

Gogosari umpluti 1si 1/2kg de varza, 200 g de morcovi si telina, 150 g de ceapa, 100 g de 
ardei gras, 150 ml de ulei, o foaie de dafin, frunze de telina, cimbru,

marar, 1/2 lingurita de piper macinat, sare, otet, 25 de gogosari

Tocati varza si puneti-o intr-un vas cu 30 g de sare. Tocati ceapa, da-ti

pe razatoare zarzavatul si caliti-l in ulei 1-2 minute, dupa care adaugati 
ardeiul gras taiat si varza bine stoarsa. Amestecati totul, puneti 
condimentele si lasati compozitia pe foc 5 minute. Umpleti gogosarii, 
acoperiti-i cu rondele subtiri de telina sau de morcovi si puneti-i in 
borcane. Otetul cu apa, sare si zahar (20 g) fierbeti-l in cateva clocote.
Cand s-a racit, turnati-l peste gogosari si legati cu celofan. 
Read More

Ghiveci de vinete

24 septembrie 2012 Muraturi  No comments

Ghiveci de vinete

Ghiveci de vinete 3 kg de vinete, 1/2kg de ceapa, 1 kg de ardei grasi, 1 1/2kg de gogosari,
700 ml de ulei, o capatana de usturoi, 3 kg de rosii, sare.

Coaceti vinetele, curatati-le si lasati-le sa se scurga. Ardeii si gogosari se coc si se curata, ceapa se caleste 10 minute. Luati vasul de pe foc, adaugati usturoiul tocat, ardeii, gogosarii si vinetele. Omogenizati si da-ti la cuptor cu foc mic pana cand ghiveciul scade potrivit. Puneti preparatul fierbinte in borcane mici, legati-le cu celofan sau puneti-le capace presate si sterilizati-le pe baie de aburi 30 de minute. 
Read More

Conopida conservata

23 septembrie 2012 Muraturi  No comments

Conopida conservata

Conopida conservataConopida, suc de rosii, sare.

Desfaceti in buchetele conopida alba si deasa, pe care o fierbeti 10

minute in apa clocotita si putin sarata. Separat, treceti rosiile prin 
separatorul de seminte. Fierbeti in clocote 10 minute sucul obtinut.
Puneti conopida in borcane de 800 g, acoperiti-o cu sucul de rosii 
clocotit, legati cu celofan si sterilizati conserva pe baie de aburi 30 de 
minute. 

Read More

Zacusca de vinete

20 septembrie 2012 Muraturi  No comments

Zacusca de vinete

Zacusca de vinete15 vinete mari, 30 de gogosari, 1 kg de ceapa, 1 litru de ulei, 3 kg de 
rosii, piper, usturoi si sare dupa gust.

Coaceti vinetele si curatati-le ca pentru salata. La fel procedati cu gogosarii. Elimati semintele din rosii cu aparatul de stors si sucul obtinut puneti-l la fiert pana se ingroasa ca o smantana. Intr-un vas mare, caliti in tot uleiul ceapa, si cand aceasta a devenit aurie, puneti vinetele si gogosarii, apoi adaugati sucul de rosii legat. Asezati vasul sa fiarba incet, peste o placa metalica, si cand uleiul se ridica deasupra, dati-l la cuptorul incalzit in prealabil. Lasati zacusca la foc mic, amestecati des sa nu se prinda de vas, si cand compozitia este bine
legata, puneti dupa gust mujdei, sare si piper...

Read More

Gogosari in otet

20 septembrie 2012 Muraturi  No comments

Gogosari in otet

Gogosari in otetGogosari mari, carnosi, bine inrositi, proaspat culesi; foi de tarhon;
boabe de piper; otet; sare; diverse condimente, dupa gust.

Se aleg gogosari mari, carnosi, bine inrositi, proaspat culesi si frumosi.Se spala bine, se taie coada pe jumatate si se inteapa fiecare gogosar de 7-8 ori, ca sa patrunda bine otetul. Se asaza ordonat si indesat in
borcane de sticle. Printre gogosari, se pun foi de tarhon, boabe de piper si diverse alte condimente, dupa preferinta. Se fierbe in clocot in otet de 9 grade, la care se pune sare dizolvata in putina apa fierbinte. Pentru
fiecare litru de lichid se adauga 50 g de sare. Otetul se toarna peste gogosari numai dupa ce acestia s-au racit putin. Pentru a diminua gustul de acrire al otetului se poate adauga miere...

Read More

Castraveciori murati

20 septembrie 2012 Muraturi  No comments

Castraveciori murati

Castraveciori muratiCastraveti mici, frunze de visin, marar uscat, ardei iute, radacini de 
hrean, otet, sare, boabe de mustar.

Se aleg castravetii cei mai mici, verzi, fara pete, neloviti. Se spala bine in apa proaspata si se sterg cu un servet. Se tin apoi 12 ore in apa sarata, se scurg si se aseaza in borcane sau in butoiase bine spalate,oparite si afumate. La fund, se aseaza frunze de visin si marar uscat,apoi se aseaza castravetii care se indeasa bine. La fiecare strat de castraveti se adauga cativa ardei iuti, verzi si radacini de hrean, taiate in felii subtiri. Se acopera totul cu marar si foi de visin. Se toarna deasupra otet de 9 grade fiert si sarea dizolvata in putina apa (1 l la doua linguri de sare). Otetul se toarna rece...

Read More

Ardei grasi (gogosari) umpluti cu varza alba

19 septembrie 2012 Muraturi  No comments

Ardei grasi (gogosari) umpluti cu varza alba


Ardei grasi (gogosari) umpluti cu varza alba1-1,5 kg ardei grasi mai mici (20-25 bucati la 1 kg) sau gogosari,
circa 2 kg varza curatata, taiata, circa 1/2 kg morcovi si radacina de telina 

(curatati si apoi cantariti), 600 ml apa, 400 ml otet, sare, zahar, piper, 150 g 

hrean. 

Ardeilor li se taie un capac. Se scot semintele si cotoarele.Varza se taie ca fideaua; morcovii si telina se rad prin razatoarea cu gauri mari. Se pun toate într-un lighean smaltuit sau din plastic, se presara cu 15 g sare pentru fiecare kg de varza. Se umplu ardeii sau gogosarii cat mai îndesat,asezandu-i în borcan, unul langa altul, în randuri suprapuse, fara sa se preseze prea mult, apoi se toarna lichidul...

Read More